28 oktober 2009

Albino - i skuggan av solen

Idag var jag så då äntligen i Malmö och tittade på utställningen Albino - i skuggan av solen på Mazetti. Jag kom dit lite tidigt så jag började med att strosa runt på Möllevångstorget och fotografera lite i smyg (rätt svårt att smyga med monsterstort objektiv).

Vad jag tyckte om utställningen? bilderna är väldigt gripande och på utställningen fick man historien bakom varje bild och det gör bilderna ännu starkare. Väl värt ett besök! Har man inte möjlighet att sticka dit är det bara att spana in länken ovan. Samma bilder är med på utställningen förutom några till.

En grej som stör mig rätt mycket ar att man ibland ser värsta braiga bilden från bilen när man kör och så är man på en motorväg och kan omöjligt stanna. Man försöker köra av någonstans för att hitta ett bra ställe att fotografera, men man hittar lixom inte samma vinkel och då blir det bara skit! Blä :( Så blev det vid två tillfällen idag. Jag körde från Kristianstad längs E22. Efter Gårdstånga drabbades jag av en ohygglig doft utifrån. Jag insåg snart att doften troligen kom från sockertillverkningen i Örtofta. Blicken vändes västerut och då såg jag hur det riktigt bolmade ur skorstenarna. Massor av betor transporteras nog dit nu efter skörden. Röken från skorstenarna såg nästan ut att gå ihop med molnen. Fabriken såg ut som en molnfabrik helt enkelt. Dimman låg tät över slätten och det såg nästan lite magiskt ut. Typiskt att jag inte kunde föreviga mitt intryck...
När jag kom närmare Lund lättade dimman och jag råkade slänga en blick i sidospegeln och såg då hur ett annat motiv uppenbarade sig. Den stora mängden vindkraftverk som finns på slätten stack upp ur dimman. Jag körde av vid nästa avfart och begav mig tillbaka på en mindre väg med hopp om att kunna stanna någonstans och försöka fånga något spännande. Det gjorde jag till slut men riktigt som den bild jag först sett var det ju inte...
Jag har faktiskt missat ytterligare ett toppenbra motiv en gång. Det var innan Karl Melander vann Årets bild 2008 med sin bild på en etanolfabrik. Jag satt i en bil på väg till Göteborg en kall dag och solen var på väg ner. Det var en fantastiskt dramatisk solnedgång. Framför den låg en fabrik som bolmade ut rök. Kontrasten mellan den vackra solnedgången och den "fula" fabriken var verkligen något jag ville fånga på bild. Men vi var på en motorväg - omöjligt att stanna. Jag bad min pappa köra av vid nästa avfart men solen försvann alldeles för fort och någon annan vy över fabriken hittade jag aldrig... Skitsurt! Varje gång jag åker förbi platsen känner jag ett sting av bitterhet.
Nåja, det kommer väl fler chanser. Hoppas bara man har kameran redo - eller som en kompis sa:
-Du får skaffa en privatchaufför...
Ha en fortsatt bra kväll!

Det blir minsann ett besök i Malmö :o)

Idag är jag ledig från jobbet - höstlov! Började dagen med ett välbehövt besök hos frisören. Är nu ekonomiklippt och hoppas det dröjer ett tag tills jag får panik o måste klippa tåtarna igen. Just nu är himlen rätt molnig, men ljuset vill igenom. Tänkte att jag skulle hoppa in i bilen och bege mig till Malmö och se den där utställningen om albinos i Tanzania. Tänkte kombinera turen med att fotografera lite på stan. Får se om det blir något spännande. :o) By the way... Är det bara jag som har problem med att ladda upp bilder? Funkar inte alls :o( Ha en bra onsdag! C ya!

27 oktober 2009

På jakt efter fler läsare :P

Nu har jag registrerat min blogg på bl.a. BloggRegistret för att fler ska hitta hit och för att jag lättare ska uppnå mina syften med bloggen. Vill du hjälpa mig eller vill du möjligen registrera din egen blogg och nå ut till ännu fler är det bara att klicka på någon av ikonerna till höger. Varje gång du klickar blir förutsättningarna bättre för mig. Hittar jag en liknande ikon på din sida klickar jag naturligtvis tillbaka :)

Vill du hitta nya bloggar att följa? Då funkar sidorna alldeles utmärkt till det oxå :P

Kram och tack så länge! M

26 oktober 2009

Ännu ett par länktips :o)

Fick ett tips om en helt galet tuff hemsida (Tack, Mattias!) - www.alltelleringet.com. Bara en massa bilder tillfixade i typ Photoshop. Jätteskickligt gjort! Vissa bilder har jag stött på på fotosidan.se tidigare. Hans sida hittar du här. That's all for now! Kram

25 oktober 2009

Regn och rusk

Idag har det regnat och varit riktigt ruskväder. Egentligen sånt väder då man bara ska sitta inne och kolla på film. Men jag trotsade vätan och begav mig iväg ut i hösten med röda regnjackan och plåtade lite höstfärger och annat.
Underbart!

24 oktober 2009

Inspirationssida

Fick en länk av min kompis Sara. www.folio.se Spana in and be inspired! En annan länk värd att spana in är denna: http://www.martinbogren.se/page/ocean.php Männen på bilderna har åkt buss på dåliga vägar genom från Indiens inland till Indiska oceanen. De har aldrig tidigare sett havet och är nu änligen framme. Deras glädje går helt enkelt inte ta fel på...

23 oktober 2009

Auschwitz-Birkenau

Bilder från Auschwitz
Bilder från Birkenau
I veckan som gått har jag varit iväg med ett gäng nior på studieresa i Polen. Målet med resan var Krakow, Auschwitz och Birkenau. Under första dagen besökte vi Auschwitz där vi såg utställningar om hur livet var på lägret. När vi kom till Birkenau var det nog det starkaste intrycket storleken på lägret. Helt ofattbart stort!
Under dag två gick vi guidad stadsvandring i Krakow och då fick vi se Schindlers fabrik och flera platser där scener ur filmen Schindler's list spelats in.
Om ni någonsin får chansen att åka dit så tycker jag absolut att ni ska ta den. Det som utspelats där är en del av vår historia som aldrig får glömmas.
Take care!

Utställningstips

En utställning i Malmö är nu inne på sista veckan. Det handlar om Johan Bävmans utställning med bilder där han dokumenterat albinos liv i Tanzania: Albino - i skuggan av solen. Spana in länken här. Jag kommer troligtvis bege mig till utställningen i helgen. Lev väl!

18 oktober 2009

En gås och en lila Kånken

Igår sken solen på förmiddagen och jag planerade för att ta en tur ut med min kamera. Tyvärr hann molnen komma in innan jag blivit klar att gå ut. Men jag gick i alla fall. Det blev en sväng på stan och sen till parken. Där hittade jag ett gäng skånegäss som putsade sina fjädrar och stod och snackade med varandra. En av dem försökte ta en lite tupplur (gåslur?) men kunde ändå inte låta bli att kommentera det polarna sa... Den såg så mysig ut där den vilade sin näbb mot vingen så jag var tvungen att ta en bild på den. :) Kameraväskproblem? Jag har den senaste veckan funderat massor på vilken sorts kameraväska jag skulle införskaffa. Letade runt i butiker och på nätet men hittade ingen som kändes rätt. Man har ju så olika krav och utrustning... Jag såg på Fotosidan en som sytt sin egen väska. Jag förkastade snart idén eftersom jag tyckte det skulle bli lite för mycket jobb. Hittade sen en länk om en som sytt ett eget innehåll till en vanlig Fjällräven Kånken. Det kanske skulle kunna funka!? Efter min tur i parken begav jag mig upp på stan igen med min utrustning och provade den i en Fjällräven Kånken Mini. Det verkade som att den skulle kunna funka som kameraväska. Det bar sig inte bättre än att jag lämnade affären med en ny snygg lila Minikånken och gick vidare till tygaffären och införskaffade tyg och stoppning till lite vaddering och innerväggar. Efter lite slöjdande måste jag säga att det blev kanonbra! Jag är inte helt klar ännu eftersom tyget tog slut men imorgon måste jag fixa det sista så jag kan använda den under min resa till Polen nu i veckan. Jag är helnöjd! En första bild på resultatet kan jag bjuda på. När den är helt klar kommer det en till :D
Ha det gott!
=)

16 oktober 2009

Efter lite photoshoppande...

Fick äntligen lite tid att fixa o trixa med ett par bilder från första turen med objektivet. Vad säger ni om fågelbilden nu? Känns den lite mer Hitchcock nu när den blivit svartvit, lite vinjetterad och inramad?! All respons är välkommen :D
Här är en annan bild som jag grejat med. En bild från järnvägsmuséets fina gamla lyktstolpar.
I helgen ska jag förhoppningsvis få lite tid till kameran och det nya objektivet. Håll ögonen öppna efter bildvisning.
Ha en go fredagkväll!

14 oktober 2009

Första mötet med det nya objektivet

Idag traskade jag med lätta steg till postutlämningen och hämtade ut mitt paket med mitt nya objektiv. :)
Väl hemma packades det varsamt upp, fick ett UV-filter ditsatt och sen var det bara att bege sig ut i höstkylan och köra en provrunda. Wow! Vilken zoom!!! Är riktigt nöjd med mitt köp :D Jag har dock fått ett nytt problem... Måste köpa ny kameraväska nu när jag inte har plats till det nya objektivet i den gamla väskan. Men det är väl ett rätt angenämt problem - kanske rentav ett i-landsproblem.
Varje kväll när det håller på att skymma (just nu vid halv 7-tiden) inträffar ett fenomen där jag bor. Då flyger miljoner kajor över hustaken på väg till skogen där de tillbringar natten efter att ha varit på dagsutflykt. Är man ute då känns det ungefär som att man är med i Hitchcocks "Fåglarna". Man vill helst inte stå utan tak eftersom man riskerar få fågelbajs på sig - man kan nämligen höra hur det smattrar mot asfalten emellanåt... Ikväll försökte jag dokumentera mängden fåglar, men det verkar omöjligt. Men en liten känsla av skräckfilmen kan man kanske skönja.
Take care!

13 oktober 2009

Ett par länktips

Ikväll har jag varit med fotoklubben på studiebesök i Kimme Perssons studio. Kimme har arbetat t med foto i 10 år. Först 6 år som interiörfotograf för IKEA och nu lite här och var med både porträtt, interiör, mat och en del mode. Vi fick först se ett bildspel från alla dessa delar. Mest fascinerad blev jag av ett integrationsprojekt han gjort tillsammans med förberedelseklasser på Milnerskolan i Kristianstad. Alla eleverna fick fotograferas på väldigt varierande sätt utomhus eller inne i studio, med eller utan personlig pryl och många med otrolig glädje. Jag älskar känslan av inspirationen flöda. Jag blir så sugen på att själv göra ett projekt. Kanske jag ska ge mig på ett rejält fotoprojekt...?! Måste bara bestämma vilket projekt jag vill satsa på. Jag har ju några stycken som jag ligger och ruvar på. Känns som jag väntar på att jag ska skaffa mig tillräcklig kunskap, men den skaffar man ju sig genom att göra, misslyckas och sen göra igen. Och sen lyckas :) Hmm... Jo, jag ska ta tag i det där nu. Fokus, strategi och sen shoot! Ett annat länktips http://www.serge.se/

Lite uppdateringar...

Har nu grejat lite på min MySpace för att få till lite andra bilder i sliden bland de gamla. Så nu ligger där gammalt och nytt. Klicka gärna vidare på Photos för att se ytterligare fler bilder. Nu ska jag packa ihop mig och bege mig iväg på studiebesök i en fotostudio. Imorgon kanske jag får mitt nya objektiv. Hoppashoppashoppas! Tjingeling!

12 oktober 2009

Shit! I did it!!! :O

Jahapp! Så har jag då blivit fattig som en lus. Beställde idag ett nytt objektiv till min Nikon D40x. Det blev ett Nikon Nikkor AF-S 70-300/4,5-5,6 G VR IF-ED för dryga 5500 kr. Det får bli knäckebröd och vatten på vardagarna och soppa på helgerna nu ett tag framöver. Nåja, allt för konsten. Har inte haft så mycket tid att fotografera på sistone och jag känner att denna fotoblogg inte innehåller så mycket bilder ännu men det kommer. Jag lovar. Hoppas bara jag kan lyckas få till lite läsare oxå så småningom. Nu är det tomt i listan... :( En och annan kommentar har jag fått och det visar ju att någon dels har läst och att man sen tagit sig tid att skriva en rad. Fantastiskt kul! Men kom igen. fler kan ni bli. Jag läser ju era bloggar och kommenterar ju på er sida. Men okej - jag fattar. Bristen på bilder kanske är en förklaring. Men som sagt: Det kommer! Berättade ju tidigare att jag var med i en fotoklubb som jag inte känner mig så tillfreds med. Tankarna finns att starta en fotoklubb där man träffas och sticker ut och fotograferar på olika platser ute eller inne. En fotoklubb utan fast lokal. Vore kul att göra något där man känner sig fri från de där gamla föreningsgubbarna som bara vill sitta och fika och snacka strunt. Jag vill vara kreativ, bli inspirerad, lära mig av andra, utvecklas tillsammans osv. Men frågan är om det går att lösa... Finns det något intresse för en sådan fotoklubb i Kristianstadstrakten tro. Jag har googlat lite och kollat vad andra fotoklubbar pysslar med. Tyvärr ser det väl ut ungefär som i Fjälkinges fotoklubb. Bildbedömningar för andra fotoklubbar (vet ju hur seriöst det är - eller inte...). Så nej, det verkar inte finnas någon faktiskt fotoklubb som känns intressant i nuläget. Någon som har erfarenhet av andra typer av intresseföreningar av typen jag efterlyser? Hör av er i så fall. Nåja, imorgon tänker jag i alla fall hänga med när det är dags för en utflykt till en fotostudio. Sådana utflykter och arrangemang tror jag på. Säkert kan man lära sig något. En fördel att vara med i en fotoklubb är ju ändå att man kan vara med på det man vill och göra det på sitt eget vis. Rapport om studiobesöket kommer troligtvis. Får man fresta med några bilder med nya objektivet senare i veckan kanske?!?!? :D Ha en underbar tisdag! Lämna gärna ett avtryck...

11 oktober 2009

Letar nytt objektiv

Sitter och drömmer ännu en gång om nytt objektiv till min kamera. Nu velar jag mellan ett Nikon Nikkor AF-S 70-300/4,5-5,6 G VR IF-ED för ca 5500 kr och ett Nikon Nikkor AF-S DX 55-200/4,0-5,6 G ED VR för ca 2500 kr. Jag inser ju att jag säkert kommer ha större användning av det dyrare och att det billigare kommer göra att jag känner mig begränsad i zoomen i vissa lägen. Men OJ så mycket pengar då!!! Har ju drömt i typ 2 år så det kanske är dags att sluta drömma och istället göra slag i saken. Vad ska jag med en massa pengar till när jag dör? Och vad har man egentligen pengar till? Till att göra sånt man vill, så klart!!! Jag ska bara samla modet och sen så blir det nog ett köp av ett 70-300 skulle jag tro. Hualigen! :P *biter på naglarna*

7 oktober 2009

Västerut och österut...

Ett par bilder från min bilfärd hem efter en helg hos mina föräldrar... Solen gick ner i väster och i öster hade precis en underbar fullmåne stigit upp. Utanför bilrutan blåste det rejält - nära storm. Därav suddet - svårt att hålla kameran stilla när hela bilen skakade...

Första mötet :D

Tänkte att jag skulle lägga upp ett par bilder med tanke på att detta ändå är tänkt som en fotoblogg... Har bara haft lite snålt med tid.
För en och en halv vecka sen var jag och hälsade på en liten nykläckt bebis. Jag har nämligen blivit moster för första gången. Kameran var naturligtvis med. Men det är så trist att det är så svårt att återge allt det vackra och perfekta i ett nyfött barn. Bilderna kan lixom inte fånga allt man vill säga. Glädjen man känner, dofterna, tyngden (eller för den delen lättheten i den lilla kroppen), lealösheten och allt annat mysigt runtom. Jag bidrar här med en liten söt fotbild. Aldrig är väl fötter så fint som på en bebis?!

2 oktober 2009

Första bilden från mobilen...

Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

Boktips

Måste bara komma med ett riktigt bra boktips. Shutterbabe av Deborah Copaken Kohan Så här står det på http://www.bok.nu/: Deborah Copaken Kogan var tjugotvå år när hon bestämde sig för att hon måste ut i krig. Intresset för fotografi hade väckts på Harvard och krig, ja det lockade. Hon reser 1988 till Paris för att kasta sig in i kanske den mest mansdominerade och macho av alla världar krigskorrespondenternas. Snart erbjuds hon sitt första uppdrag: att bevaka Sovjets uttåg ur Afghanistan. Det är början på fyra år av resor där hennes eget liv ständigt står på spel. Deborah Copaken Kogan gör reportage från statskuppen i Moskva, knarkarkvartar i Holland och barnhem i Rumänien, och hon är ständigt omgiven av män. Ofta blir männen hennes enda sätt att ta sig fram och utan omsvep berättar hon om tillfälliga sexuella relationer men också om den stora förälskelsen i blivande maken Paul. Shutterbabe är en modern bildningsroman om en naiv flicka som växer upp till en livserfaren kvinna. "Hon blev pressfotograf för att hon ville fylla sitt enda liv med intressanta saker. En oförbätterlig hedonist, en adrenalinslav, beroende av åsynen av färskt blod, hög på att ha klarat sig helskinnad undan, på rubriker, på deadlines. " Per LindströmSydsvenska Dagbladet Jag läste den på engelska men den finns även på svenska. En mycket gripande bok som kräver mycket eftertanke och tid. Jag var tvungen att lägga den ifrån mig emellanåt för att smälta alla intryck. Rekommenderas starkt!

Då var det dags...

Det här med att blogga - är det något för mig? Nu har jag bestämt mig för att ta steget ut i cybervärlden och göra något åt mina funderingar och helt enkelt testa och då hamnade jag här. Eftersom fotografering är ett stort intresse så är det där jag kommer lägga fokus. Jag är redan registrerad på t.ex. Fotosidan, Flickr, MySpace så vill ni se mer av mina bilder kan ni kika in där. Jag har hållt på med foto i kanske 5 år, men när jag för drygt 2 år sen köpte en digital systemkamera (Nikon D40x) så blev det mer allvar i min hobbyverksamhet. I perioder har jag varit riktigt flitig med kameran och ibland har jag jobbat mer med Photoshop. Under denhär våren och sommaren reste jag mycket och då var det mycket resebilder som låg i fokus. Jag har inte nischat mig alls utan fotograferar väldigt olika motiv beroende på situation och humör. Ibland fotograferar jag för dokumentation och ibland är det för att upptäcka omgivningen på ett nytt sätt eller för att bara få sjunka in i fotograftänket. I samband med att jag införskaffade min Nikon gick jag oxå med i Fjälkinge Fotoklubb, FFK. I början var det mycket för att få inspiration, diskutera bilder o bildspråk, lära mig om kameran. Nu har jag inte varit där så mycket det senaste året eftersom det inte har ger mig så mycket längre. Det känns lite som att folk tröttnat och vi är inte riktigt överens om vad klubben ska vara till för... Nu ser jag mer mitt medlemsskap som en möjlighet att använda studion för porträttfoto och följa med på en och annan fotoutflykt med likasinnade. Hur jag kommer göra i framtiden med medlemskapet får vi se... Min inspiration hämtar jag från olika fotointresserades hemsidor till fototidningar. Även överallt runtomkring finns inspirationen. Det gäller bara att öppna ögonen och verkligen se vad som finns runt oss. Detaljer, vyer, färger, former, vinklar, stämningar, vackra motiv, intressanta upptäckter... Några första sidor som jag kan rekommendera eventuella läsare att spana in är följande: Tidningen Foto KrutRut Fotograf Serny Sally Mann (får lägga upp länken sen, nu verkar det vara något annat som ligger där...) David LaChapelle ... naturligtvis lägger jag upp fler efterhand som jag stöter på dem. Tipsa gärna mig om ni har några riktiga guldkorn :D Lev väl!