31 oktober 2011

En ny sida på bloggen

Nu finns en ny sida på bloggen som jag uppkallat efter kursen jag går i höst, Den fotografiska bilden. Där har jag börjat samla alla fotouppgifter som jag gjort i kursen. Efterhand som kursen fortlöper kommer jag uppdatera sidan.
Välkomna in! :)

Dags för eget projekt

Idag tog jag mig friheten att sitta på ett kondis i stan med en kopp varm choklad vid min dator för att skriva min projektbeskrivning. Det är  nu dags att köra igång med det nämligen och för bara en dryg vecka sen ändrade jag mina planer med 180 grader tack vare Martin Bogren som jag nämnt... Under veckan som gått har jag slitit med hemtentan i fotografins historia men även låtit tanken på det egna projektet utvecklas i bakhuvudet och nu tror jag att jag vet hur jag ska göra. Det känns så skönt när bitarna ramlar på plats.
Det bjuds inte på någon bild idag utan istället länkar jag till min systers blogg som visserligen inte blivit uppdaterad särskilt mycket på sistone (de har haft fullt upp med att bygga). Anledningen till länken är att det är i bokskogen där de håller till som mitt projekt kommer att utspela sig. Och jag är såååå nöjd! :D

Och kom ihåg: Gråa dagar är svartvita dagar (passar bra att ha i åtanke nu när de vackra höstfärgerna snart börjar vattnas ur och istället blir trista).

Sköt om er!

24 oktober 2011

Dörrar, reportage, reflektioner och så en puss :*

Här kommer resultatet från förra veckans fotodag i Malmö stad tillsammans med klassen. Första uppgiften bestod i att fotografera 5 dörrar.




 
Nästa uppgift var att tänka oss in i rollen som en fotograf som skulle ta tre bilder till ett reportage på en arbetsplats. Stället jag valde att dokumentera var en nagelstudio.




Efter lunchpausen fick vi uppgiften att ta bilder på ett lite mer abstrakt tema, nämligen reflektioner. För just detta temat var det extra fördelaktigt att det regnade mest hela dagen eftersom det skapades reflektioner på marken.






Sista uppgiften som vi fick med oss innan vi slutade för dagen var att fotografera ett par som pussades/kysstes. Inte så lätt, men söta Rut och pappa Micke ställde gärna upp för den goda saken.


Evigheten - ett andningshål i vardagen

Igår tog jag paus från allt vad hemtenta heter och drog söderut mot Österlen och till världens finaste bokskog, Evigheten. Efter en dag där med frisk höstluft, sällskap med goaste familjen samt en del spikande återvände jag hemmåt med en skönare känsla i kroppen. <3



Arbetskonferens

Utsikt mot kohagen och mot Stenshuvud

Vedspisen förbereds inför våffelpannkaksbak.

Hampafiber i plåstret. Så kan det gå!

 
En liten, liten kompis som heter Tord.

22 oktober 2011

Martin Bogren gjorde så att inspirationen flödar...





Idag var jag och lyssnade på ett föredrag med Martin Bogren. Han visade flera av sina bildserier - alla lika inspirerande och fina. Efteråt var jag tvungen att köpa hans fotobok "Lowlands" för att behålla den härliga känslan av inspiration. Jag och min fotokompis Cissi snackade också med honom vilket resulterade i att en och annan gemensam plan skissades. :) Det hela gjorde att jag nu halkat in på en oväntad bana vad gäller mitt egna projekt som vi ska göra i skolan. Jag hittade äntligen något som skulle vara en lagom utmaning för mig. Att avslöja för mycket här i nuläget tänker jag inte göra eftersom jag fortfarande inte tänkt klart - det blir så krångligt om nu projektet tar lite andra vägar... Men jag lovar att jag kommer avslöja ett och annat på vägen mot målet. Men jag kan avslöja att mitt projekt ska mynna ut i den utställning jag tänkt ha i min systers bokskog till våren.

:)

21 oktober 2011

Hemtenta, "finn fem fel" och en fototräff

Finn fem fel
Just nu sitter jag hukad över dator, studielitteratur, anteckningar och diverse stenciler. Det är dags för hemtenta i kursen Fotografins historia. Mycket tankar ska sorteras och formuleras, skrivas ner och skrivas om... Inte visste jag att jag tappat studierutinerna så pass på dessa 13 år som gått sen jag var heltidsstudent senast. Men har man skrivit kvalitetsredovisningar, yttranden till Skolinspektionen och klarat andra prövningar i livet så borde väl även detta gå. ;)

Idag har vi redovisat vår senaste fotouppgift som var på temat stilleben. Denna gång skulle vi arbeta i par och jag jobbade med Emilia, vars blogg jag länkat till tidigare. För några nummer sedan fanns det ett reportage i tidningen FOTO om en fotograf som heter Todd McLellan som tagit bilder som jag blev inspirerad av och ville testa (klicka på New Work på hans hemsida så hittar ni hans bilder som inspirerat). Nu hade vi chansen. Eftersom vår grupp fick ordet "fem" att förhålla sig till så blev det efter mycket brainstormande en bild som vi kallar "Finn fem fel". Klicka på bilden ovan så den förstoras och se om ni hittar vilka fel som smugit sig in i bilden - vad borde inte finnas där? Facit får ni om ett par dagar.

Imorgon ska jag ta en paus i tentaskrivandet och istället gå på en fototräff anordnad av Fjälkinge Fotoklubb. Martin Bogren som just nu är aktuell med utställning på Fotografiska i Stockholm kommer och föreläser och visar bilder ur "Lowlands" och "Oceans". Dessutom kommer Patrik Olofsson och visar bilder på rovfåglar.

Tjingeling!

19 oktober 2011

The Doors



Igår tillbringade jag stora delar av dagen på stan i Malmö i trakterna kring Stortorget med en kamera i näven trots att det regnade mest hela tiden. Anledningen var att vi hade olika fotouppgifter på stan att utföra. Första temat var att fotografera dörrar. De andra teman var att göra ett "fotoreportage" från en arbetsplats, bilder på temat reflektion och slutligen ett par som kysser/pussar varandra. Samtliga avklarades utom det sista... Lite svårt att fånga ett spontankyssande par på stan. Möjligen skulle man kunnat bett dem utföra denna kärlekshandling men det kändes rätt knepigt. Jag lyckades förvisso fånga ett kyssande par på bild när en kursare bett dem kyssa varandra men den bilden är knappast värd att kalla ett foto... mer ett desperat försök att utföra uppgiften... Jag får väl se om jag får en ny chans senare i veckan. Loppet är inte kört ännu.

Jag har nu påbörjat redigeringsarbetet och resultatet kommer så småningom. Hav tålamod!

16 oktober 2011

Höstmys med Sara

Hösten är härlig! Framför allt när solen är framme och man riktigt känner hur den värmer. Idag när jag och Sara var i Valjeviken passade vi på att riktigt insupa solen, färgerna och lugnet. Tänk om man kunde spara alla dessa intryck och känslan i en burk och ta fram när vintermörkret tar över för mycket...




11 oktober 2011

Spillror av det som en gång var


Missade ni min utställning med titeln "Spillror av det som en gång var" på Tea Pot i Kristianstad i somras?! Nu finns samtliga bilder här på min blogg under fliken Utställning: Spillror 2011.

Missade ni att beställa någon av bilderna då och har grämt er oändligt är det bara att kontakta mig så löser vi det.

:)

Besök i Urszula Striners fotostudio, Malmö

Idag var det dags för studiebesök hos fotografen Urszula Striner. Efter att hon berättat lite om sin fotobana och svar på frågor från oss fick vi se lite bilder som hon tagit och sen provfotografera med hennes kamera med uppsatta blixtar och lampor för att se hur olika ljussättning fungerade. Vi flippade loss rätt duktigt och många bilder blev rätt kul och andra blev seriösa och bra. Jag dokumenterade lite från besöket med min iPhone och levererar lite bilder här. Vill ni se fler kan ni titta in hos Emilia som också fångat några ögonblick.



  


Ikväll kan jag tipsa om två kortare program på Kunskapskanalen om några kända fotografer. Kl 21.00 handlar det om Nan Goldin och Sally Mann och en halvtimma senare, 21.30, visas ett program om Annie Leibovitz som även var aktuell i ett av mina tidigare inlägg. Har ni inte möjlighet att se dessa ikväll, tisdag, kommer de repriseras senare i veckan och säkerligen läggas upp på SVT-play.

Tjingeling!

10 oktober 2011

Min parafras

Igår var jag hemma hos min kurskamrat Emilia för att hjälpa henne med att fixa hennes skoluppgift på temat parafras som vi har till på fredag.

För min egen del hade jag sedan en vecka varit klar över vilken originalbild jag skulle utgå ifrån - Lee Millers bild på fotografen David E Scherman redo att ge sig ut i kriget.

Lee Millers bild från 1943
David E Scherman Dressed for War

Planerna för genomförandet av min parafras till denna bild hade inte gått i lås och där stod jag nu med stora frågetecken kring modell och rekvisita. Väl hemma hos Emilia dök lösningen plötsligt upp! Jag fick helt enkelt låna Emilias dotter som välvilligt ställde upp som modell. Min ursprungstanke blev plötsligt till en helt annan, men vad gjorde det när det blev så himla bra!? Stort tack, Ebba! :)

Min parafraserande bild
Ebba dressed for the Beach

Imorgon förmiddag ska vi på studiebesök i Urszula Striners studio och på eftermiddagen är det dags för teknik igen.

:)

9 oktober 2011

Film om Christer Strömholm

Ja, jag fortsätter att dela med mig av länktips till filmer om kända fotografer... :)

Idag är det dags för ett tips om en film om Christer Strömholm. Du hittar den här och den ligger kvar till den 20 oktober. Jag har själv inte sett den ännu men kommer göra det så fort jag hinner.

Foto av Christer Strömholm

Idag bär det av till Åhus för att hjälpa till vid en fotografering och min förhoppning är att även jag ska kunna få till min läxuppgift idag. Planerna kring den har inte blivit som jag tänkt så det får bli en annan lösning.
Ha en fin höstsöndag!
=)

8 oktober 2011

Dokumentär om Annie Leibovitz

Ikväll såg jag en dokumentär om Annie Leibovitz som jag verkligen rekommenderar till alla fotointresserade. Ni hittar klippet här på svt-play fram till 7 nov.

Foto av Annie Leibovitz

Ha en fortsatt underbar helg!

5 oktober 2011

Länktipsdags

Jag har precis sett K-special från igår, tisdag, på SVT-play som handlade om fotografen Robert Mapplethorpe (senast aktuell med en utställning på Fotografiska i Stockholm som hängde fram till den gångna helgen) och curatorn Sam Wagstaff. Har du en dryg timme över så vill jag tipsa dig om att titta på denna dokumentär. Du hittar dit genom att klicka här. Det ligger ute fram till 3 november.

Foto av Robert Mapplethorpe

Imorgon bär det av mot Malmö i annat syfte än att gå i skolan. Jag och en fotokompis ska se om vi hittar några spännande fotoutställningar samt låta våra kameror få jobba hårt :)

4 oktober 2011

Höstlek

Igår körde jag till Österlen för att hjälpa till med bygget av ekohuset som min syster med familj håller på med i en underbar bokskog. Efter lite fönstermålning fick jag tid att njuta av hösten som kändes underbart nära. Stigarna hade täckts av de första löven som fallit från träden och färgat marken fint rödbrun. Lite krattning gav upphov till en liten lövhög som är spännande för en tvååring.









2 oktober 2011

Upptäck omvärlden utan att titta i sökaren

Jag blev upplyst av en kompis att bilderna nedan inte platsar i min blogg eftersom de är tagna utan att jag tittat i sökaren. Men jag tänker bloggnamnet till trots lägga upp dem här för att ni ska få se vad jag får för uppgifter i skolan. Tisdagsuppgiften i kursen denna vecka var nämligen att ta 10-20 bilder utan att just titta i sökaren för att upptäcka andra kompositioner, vinklar och annat. 

Bilderna tog jag när jag och några kompisar var i Älmhult och spelade frisbeegolf. Vädret var vackert och hösten började komma till bokskogen. Myggen surrade och lämnade envisa sugmärken på våra armar och ansikten... Mörkret i skogen och problem att hålla kameran stilla har gett bilderna en hel del rörelseoskärpa men jag tycker det ofta tillför något i bilderna :)












När det gäller min parafrasuppgift så har jag bestämt mig för bild att tolka. Ännu avslöjar jag inte vilken, men jag kan berätta att det är en bild av Lee Miller (1907-1977). Ska bli såååå spännande! Gillar verkligen uppgiften. :)